Anatomska obuća za zdravo stopalo vašeg deteta

Po rođenju, stopalo je potpuno ravno, a svod počinje da se razvija onda kada dete kreće da stoji i hoda. Nemojte očajavati što morate svake sezone da kupujete nove cipelice za svoje mališane. U proseku dečje stopalo raste 2cm godišnje do druge godine, od treće do šeste godine života nešto usporenije – oko 1,5 cm, a posle šeste 1 cm. Kada dete počne da stoji i hoda vreme je za kupovinu prvih cipela. Od tada pa na dalje izbor kvalitetnih cipela odrediće pravilan razvoj stopala.  Sa druge strane, ukoliko dete ima neki deformitet stopala, anatomska obuća nije dovoljna sama po sebi.

Prve cipelice

Prve cipelice roditelji i posle mnogo godina čuvaju kao uspomenu. Da ne bi skupljale prašinu, one treba da ispunjavaju nekoliko kriterijuma:

  • Da budu duboke.
  • Da čvrsto drže skočni zglob.
  • Da im peta bude ojačana, a đon savitljiv na mestu na kome inače pregibamo stopalo dok hodamo.

 

dr luigi anatomska obuća za decuKoji je  pravi broj?

Vodite računa da odaberete odgovarajuću veličinu cipela, jer tesna obuća može dovesti do problema sa cirkulacijom i pojave žuljeva, a pre komotna do nestabilnosti stopala. Izbegavajte da detetu obuvate nasleđene cipele, koje su se već oblikovale prema nozi prethodnog deteta. Cipele treba da budu odgovarajuće veličine da bi bile prava potpora pri hodu. Neki proizvođači imaju već unapred napravljen šablon stopala, a možete ga i sami napraviti kod kuće, što će vam ubrzati kupovinu i olakšati izbor.

Zlatna sredina

Cipela ne sme da bude previše tvrda kako ne bi ograničavala normalno savijanje stopala pri hodu, ali ni previše meka jer neće davati neophodnu stabilnost detetu. Obratite pažnju na deo koji drži skočni zglob. On treba da bude čvrst, dok prednji deo prema prstima mora da bude mekan i dovoljno širok da prsti ne bi bili zbijeni što može da dovede do njihovog deformisanja.

Ravni tabani i visok ris

Ravni tabani smatraju se stečenim deformitetom. Kod beba i dece do tri godine tabani izgledaju ravno, pošto se kod njih uzdužni luk stopala još uvek  nije razvio. Ako dete i posle navršene treće godine ne može dugo da hoda, pre spavanja se žali na umor i bolove u potkolenicama, a hod mu je trapav, vreme je da se konsultujete sa ortopedom. Međutim, upravo je za decu koja imaju predispoziciju za ravna stopala najvažnija dobra, pravilno izabrana anatomska obuća.

Visok ris spada u urođene deformitete, što se može videti odmah po rođenju. To je veoma česta nasledna pojava, te je moguće je da je imate i Vi i Vaše dete. Iako najčešće ne predstavlja problem u zdravstvenom smislu, zadaje muke pri odabiru odgovarajuće obuće kako u dečjem uzrastu, tako i u odraslom dobu. Za one s visokim risom cipele moraju da budu sečene da bi stopalo moglo lepo da legne.

ravni-tabani-deca

Prirodni materijali i ulošci

Mališani do treće godine nemaju potpuno razvijenu termoregulaciju, te stručnjaci skreću pažnju da je važno izbeći znojenje stopala. Ako ste u mogućnosti kupujte obuću od prirodnih materijala, koja omogućava stopalu „da diše.“

Neki proizvođači ugrađuju posebne uloške u obuću anatomskog oblika. Ako je dete starije od tri godine i ima formirane svodove, ulošci neće smetati i pri dužem hodanju i imaće rasteretnu funkciju. Ako je dete mlađe ili ima spuštene svodove i nepravilan položaj stopala, važno je da se o vrsti uložaka obavezno konsultujete sa pedijatrom. Ukoliko cipele imaju anatomski uložak za medijalni svod, uložak mora da bude mekan, najčešće kožni ili silikonski.

Skriveni prstići

Do treće godine ne preporučuje se nošenje klompi i sandalica sa otvorenim prstićima. U tom periodu dete je još uvek nestabilno, lako se povredi i sapliće. Preporučuje se obuća sa zatvorenom petom, čak i u letnjim mesecima.

Na šta da obratite pažnju

  • Lice i postava – meka i elastična prirodna koža omogućava stopalu da diše.
  • Anatomski uložak  – neophodan za pravilno formiranje unutrašnjeg medijalnog svoda stopala.
  • Gumeni đon  – treba da bude fleksibilan, da prati pokrete stopala i daje sigurnost protiv klizanja.
  • Tabanica –  od prirodne kože, apsorbuje višak vlage sa perforacijama za bolji protok vazduha.
  • Lub cipele – stabilizator pete treba da bude dovoljno čvrst, da pruža stabilnost stopalu tokom hoda.

Pertle, rajsferšlus, čičak?

Jedna od najčešćih dilema roditelja pri kupovini obuće – da li odabrati klasično vezivanje, brzo zatvaranje zipom, ili odlepi-zalepi čičak.

Za sasvim malu decu najbolja je obuća na pertlanje, koja drži čvrsto nogu i onemogućava cipelu da spadne, kao i da je dete lako skine.

Kada dete savlada samostalno obuvanje, obuca na čičak je praktična  posebno ako dete veći deo dana provodi u vrtiću.

Obuća sa rajsferšlusom na dnu je ove liste.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu